Gå videre til hovedindholdet

Anmeldelse: Violent City (1970)

"The hole city is full of blood and violence. But you only see it when you’re with me.”

Denne replik bliver ytret af Bronsons karakter i italienske Sergio Sollimas eurocrime-thriller Violent City, men den kunne egentlig være taget ud af hvilken som helst Charles Bronson-film. For hvor Bronson befinder sig, er der altid vold og ondskab. Det er som en forbandelse for ham. 

Som Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff så smukt skriver i deres enestående hyldestbog til Charles Bronson, En Engel af Sten fra 2015:

”Verden er befolket med ondsindede personer. Det ved Bronson. De er den del af hans liv. Han har mødt dem og set – og følt – den smerte, de påfører andre.”

Filmens italienske plakat

I Violent City spiller Bronson ex-lejemorderen Jeff Heston, som på en ferie pludselig bliver opsøgt af gamle kollegaer, som desværre ikke kommet for at hyggesnakke. Mødet ender ud i en af de bedste biljagter i italiensk film. Med sig på ferie har Heston sin nye kæreste Vanessa (spillet af Bronsons kone Jill Ireland), men hun har til hans store overraskelse en finger med i spillet. Heston overlever selvfølgelig mødet med lejemorderne og sætter sig nu for at gøre regnskabet op – både med Vanessa, som forrådte ham, og senere mafiabossen Al Weber (Telly Savalas).


Jeg har i mange år beundret Charles Bronson og hans film. Man ved, hvad man får, og de er ALTID underholdende. Violent City (eller Den Brutale By som den hed på dansk) er sågar én af de bedste Bronson-film derude. Den har en gennemført tragisk stemning gennem hele filmen. Dette er både takket være Bronsons altid tilstedeværende melankoli, men også på grund af instruktøren Sergio Sollimas særlige touch.

Selvfølgelig er filmen fyldt med action, men ikke så meget som man måske ville forvente af en Charles Bronson-film. Rent action-mæssigt peaker filmen faktisk allerede i sin åbningssekvens med den føromtalte biljagt, som slutter med den ikoniske skududveksling, hvor Bronson ligger på jorden under en bil og får ram på en af lejemordere ved at skyde ham i benene.

Jeff Hestons "picnic" er ét af filmens højdepunkter

Der, hvor Violent City finder sin sande styrke, er i filmens mesterlige evne til at opbygge spænding hele vejen op til filmens uundgåeligt tragiske slutning. En scene jeg i sær vil fremhæve er scenen, hvor Bronsons karakter overværer et racerløb som en af hans gamle "venner" deltager i. Bronson sætter sig godt tilrette på en bakketop langt derfra med picnickurv og det hele. Men Bronson er ikke kommet for at spise frokost. Han er kommet for at få hævn. Han er kommet for at snigmyrde sin gamle kammerat, som forrådte ham. Picnickurven åbnes og i den gemmer der sig en riffel, kikkert og et bærbart TV. Det lyder måske ikke af meget, men hvis jeg skulle komme med eksempler på suspense på film, så ville jeg vise dette klip fra Violent City.

Filmens musik er leveret af ingen ringere end Ennio Morricone, som virkelig var produktiv op igennem 70’erne. Han levedere ligeledes musikken til Sollimas tre spaghettiwesterns.

Jeg har netop set Mike Malloys omfattende dokumentarfilm Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films that Ruled the '70s (2012). Det var dén, der inspirerede mig til at gense Violent City, som jeg havde set en enkelt gang for mange år siden. Det er ikke en genre, jeg har dyrket i samme grad som eksempelvis spaghettiwesterns, men jeg fik blod på tanden og lyst til at dykke ned i disse vilde og brutale film. Jeg kan derfor næsten garantere, at der i fremtiden kommer mere på bloggen om italienske kriminalfilm!

Til slut vil jeg lige nævne, at Sergio Sollimas søn, Steffano i den grad er gået i sin fars fodspor, med den biografaktuelle Sicario: Day of the Soldado. Filmen har den samme kynisme og magtesløshed som farens Violent City, og den er bestemt værd at tage ind at se.

Filmen så jeg på min gode gamle lavbudget DVD fra On Air Video. Filmen stod flot i dens originale CinemaScope bredformat. Enkelte scener i filmen var med italiensk tale på lydsporet. Det kunne tyde på, at filmen har været klippet ned til dens amerikanske release. Der skal derfor uddeles skulderklap til On Air (Hvor end de befinder sig i dag) for at inkludere den fulde film – i det korrekte format – på udgivelsen. Et lille minuspoint skal de dog have for at afsløre filmens slutning på bagsiden af coveret(!)

Kommentarer

  1. Desværre har det ofte været sådan, at amerikanerne købte rettighederne til det engelsksprogede verdensmarked (og dermed Danmark, da disse film stort set altid blev vist med engelsk dub i biograferne og på video herhjemme), og da VIOLENT CITY kom på lejevideo var det netop den kortere version. Jeg har både On-air-DVD'en og lejevideoen, men har ikke sammenlignet de to. Wiki siger, der mangler 8 minutter i den dubbede udgave.
    Det er også derfor Argentos OPERA er klippet på dansk VHS.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Fem gode portioner spaghetti - IKKE tilberedt af Sergio Leone

Sergio Leones mesterværk, Once Upon a Time in the West Det er ingen hemmelighed, at nogle af de film vi holder mest af her i Filmkælderen er italienske westerns. Disse film, som i daglig tale kaldes ’spaghettiwesterns’, havde deres storhedstid i midten/slutningen af 1960’erne og døde stille og roligt ud op igennem 70’erne. De fleste har nok stiftet bekendtskab med genren gennem Sergio Leones Dollars-trilogi, som indbefatter A Fistful of Dollars (1964), For A Few Dollars More (1965) og The Good, The Bad and the Ugly (1966) – alle med Clint Eastwood i hovedrollen. Sergio Leones mesterværk er dog Once Upon a Time in the West fra 1968, som i mine øjne ikke bare en den ultimative spaghettiwestern, men også én af de bedste film nogensinde produceret. Den blev indspillet, da de italienske westerns var på sit højeste, og den giver en følelsen af, at alt hvad der end måtte komme i kølvandet på den kunne være lige meget. Dermed ikke sagt, at der  – som jeg også nævnte i mi...

Syv flotte plakater til samlingen

Nogle siger, at det bedste ved at være samler er selve jagten. Det er jeg delvist enig i, men det er altså ekstra lækkert, når man så endelig rammer en lille guldåre. Det skete netop for mig, da jeg besøgte mit favorit antikvariat i midten af Odense. Derinde lå der nemlig en stak danske biografplakater (og enkelte videoplakater). Stakken var stor, og hvis min pengepung havde været til det, var jeg kommet hjem med ENDNU flere. Men jeg begrænsede mig, og det blev derfor til syv plakater i alt: Det Beskidte Dusin/The Dirty Dozen (1967, Instrueret af Robert Aldrich): Det Beskidte Firkløver/One Down Two To Go (1982, Instrueret af Fred Williamson): Djævelsk Terror/Race with the Devil (1975, Instrueret af Jack Starrett): Fort Humboldt/Breakheart Pass (1975, Instrueret af Tom Gries): Hvem Siger vi er Engle/Noi non Siamo Angeli (1975, Instrueret af Gianfranco Parolini aka Frank Kramer): Og sådan gør vi/Kär-lek, så gör vi: Brev till Inge og Sten (1972, Instrueret af Torgny Wickman): ...

Reportage: Skrækfest 2018

I denne uge blev den allerførste Skrækfest afholdt her i Odense, og nakkehårene er efterhånden begyndt at lægge sig efter seks dage i skrækkens tegn. Selv deltog jeg i et par af arrangementerne. Om onsdagen var der Dario Argento-aften i Borgernes Hus, da den karismatiske italienske journalist Davide Eskelund Rota holdt oplæg om Italienske horrorfilm og psykedeliske horrorsoundtracks. Aftenens film var giallo-klassikeren Deep Red (1975), som blev vist i den komplette udgave på lidt over to timer. Personligt er jeg faktisk mere til den klippede amerikanske export-udgave, som jeg mener fungerer langt bedre. Filmen handler om klaverunderviseren Marcus Dely og journalisten Gianna Brezzi, som efterforsker en række mystisk mord – alle med en uhyggelig vuggevise tilfælles. Filmen er fyldt til randen med blodige mord og vilde close-ups og med musikgruppen Goblin på lydsiden, var der ikke et øje tørt. Davide Eskelund Rota tegner og fortæller. Fredag stod i djævleuddrivelsens tegn, da Nordisk F...