Gå videre til hovedindholdet

Reportage: Skrækfest 2018

I denne uge blev den allerførste Skrækfest afholdt her i Odense, og nakkehårene er efterhånden begyndt at lægge sig efter seks dage i skrækkens tegn. Selv deltog jeg i et par af arrangementerne.

Om onsdagen var der Dario Argento-aften i Borgernes Hus, da den karismatiske italienske journalist Davide Eskelund Rota holdt oplæg om Italienske horrorfilm og psykedeliske horrorsoundtracks. Aftenens film var giallo-klassikeren Deep Red (1975), som blev vist i den komplette udgave på lidt over to timer. Personligt er jeg faktisk mere til den klippede amerikanske export-udgave, som jeg mener fungerer langt bedre. Filmen handler om klaverunderviseren Marcus Dely og journalisten Gianna Brezzi, som efterforsker en række mystisk mord – alle med en uhyggelig vuggevise tilfælles. Filmen er fyldt til randen med blodige mord og vilde close-ups og med musikgruppen Goblin på lydsiden, var der ikke et øje tørt.

Davide Eskelund Rota tegner og fortæller.

Fredag stod i djævleuddrivelsens tegn, da Nordisk Film Biografer Odense viste William Friedkins gyserklassiker Eksorcisten (1973) om den besatte pige Regan MacNeil (Linda Blair). Der var virkelig gjort noget ud af arrangementet. I foyeren var der dækket op med uhyggeligt pynt, og der blev serveret øje-vingummier og Dracula-shots. Da gæsterne trådte ind i biografsalen, blev de mødt at tre natkjole-klæde piger, som bevægede sig rundt blandt publikum. Salen var dækket af tåge og lyden af filmens soundtrack. Det var virkelig gennemført. Da røgen havde lagt sig, blev filmen introduceret af forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen og oversætter Jakob Levinsen. De kom fint rundt omkring og beskrev tilblivelsen af filmen og forskellene på den originale og den nye Directors Cut-udgave, som var den version, der blev vist. Det kunne ellers have været sjovt at se den originale biografudgave, da det er sjældent, at man støder på den, men i sidste ende var det ikke noget der gjorde noget. Det var en sand fornøjelse af se den klassiske gyserfilm på det store lærred i en næsten fyldt sal og med lækker biograflyd.

Stemningen var i top til Nordisk Film Biografers visning af The Exorcist.

Om lørdagen kunne man mellem kl. 10 og 18 få stillet sin købetrang til bøger, merchandise, DVD’er og VHS’er, da der var Skrækmarked i Borgernes Hus. Bland andet var Sune fra PhantasmoDVD tilstede med sin altid velassorteret bod, som vi kender den fra Blodig Weekend. Den bød sædvanligvis på en masse obskure horror- og exploitationfilm – både på DVD og VHS. Selv fik jeg købt to A3-plakater til Lucio Fulci-filmene Zombi 2/Rædslernes Grønne Ø (1979) og The New York Ripper/Blodig Voldtægt (1982) med hjem til samlingen.

Især Phantasmos bod var et populært tilløbsstykke på markedet.

Desværre var det hvad det kunne blive til af arrangementer fra min side, da jeg havde en ret travl uge. De få ting jeg deltog i var dog alle (u)hyggelige og vellykkede. Her til slut vil jeg bare sige tak for denne gang og krydse fingre for, at Odense Kommune vil holde traditionen ved lige og afholde Skrækfest igen de næste mange år. Jeg lover at komme! Det er skønt, at fynske horrorfans har fået et samlingspunkt.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Fem gode portioner spaghetti - IKKE tilberedt af Sergio Leone

Sergio Leones mesterværk, Once Upon a Time in the West Det er ingen hemmelighed, at nogle af de film vi holder mest af her i Filmkælderen er italienske westerns. Disse film, som i daglig tale kaldes ’spaghettiwesterns’, havde deres storhedstid i midten/slutningen af 1960’erne og døde stille og roligt ud op igennem 70’erne. De fleste har nok stiftet bekendtskab med genren gennem Sergio Leones Dollars-trilogi, som indbefatter A Fistful of Dollars (1964), For A Few Dollars More (1965) og The Good, The Bad and the Ugly (1966) – alle med Clint Eastwood i hovedrollen. Sergio Leones mesterværk er dog Once Upon a Time in the West fra 1968, som i mine øjne ikke bare en den ultimative spaghettiwestern, men også én af de bedste film nogensinde produceret. Den blev indspillet, da de italienske westerns var på sit højeste, og den giver en følelsen af, at alt hvad der end måtte komme i kølvandet på den kunne være lige meget. Dermed ikke sagt, at der  – som jeg også nævnte i mi...

Syv flotte plakater til samlingen

Nogle siger, at det bedste ved at være samler er selve jagten. Det er jeg delvist enig i, men det er altså ekstra lækkert, når man så endelig rammer en lille guldåre. Det skete netop for mig, da jeg besøgte mit favorit antikvariat i midten af Odense. Derinde lå der nemlig en stak danske biografplakater (og enkelte videoplakater). Stakken var stor, og hvis min pengepung havde været til det, var jeg kommet hjem med ENDNU flere. Men jeg begrænsede mig, og det blev derfor til syv plakater i alt: Det Beskidte Dusin/The Dirty Dozen (1967, Instrueret af Robert Aldrich): Det Beskidte Firkløver/One Down Two To Go (1982, Instrueret af Fred Williamson): Djævelsk Terror/Race with the Devil (1975, Instrueret af Jack Starrett): Fort Humboldt/Breakheart Pass (1975, Instrueret af Tom Gries): Hvem Siger vi er Engle/Noi non Siamo Angeli (1975, Instrueret af Gianfranco Parolini aka Frank Kramer): Og sådan gør vi/Kär-lek, så gör vi: Brev till Inge og Sten (1972, Instrueret af Torgny Wickman): ...