Gå videre til hovedindholdet

Horrorfestival i Odense: Skrækfest 2018




I år løber Skrækfest af stablen i Odense fra den 25. til 30. september. I den forbindelse er der en lang række tilbud og interessante arrangementer, primært i det nye Borgernes Hus, ved siden af Odense Banegård Center. En stor del af programmet omhandler også gyserfilm i en eller anden facon, så der er masser af gode grunde til at sætte kryds i kalenderen. I dette indlæg vil jeg fremhæve de ting jeg finder mest interessante i programmet. Det komplette program kan ses i bunden af indlægget.

Festivalen starter blødt ud tirsdag d. 25. september i Borgernes Hus med et foredrag af horrorforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet. Han vil blandt andet komme ind på hvad det er der gør, at vi ikke kan lade være med at se gyserfilm, selvom vi ofte får det ubehageligt af dem.

Dario Argento er hovedpersonen når der om onsdagen er foredrag og filmvisning i Borgernes Hus
Onsdag den 26. september kan man i Borgernes Hus deltage i en temaaften vedrørende den italienske kult-instruktør Dario Argento og musikgruppen Goblin, som har leveret lydsiden til mange af hans film. Argento er især kendt for sine stiliserede kriminalfilm (de såkaldte giallo-film) såsom Bird with the Crystal Plumage (1970) og Tenebre (1982), men også hans okkulte mesterværker Suspiria (1977) og Inferno (1980) rangerer ofte højt på toplisterne over gyserfilm. Dario Argento har et helt unikt filmsprog hvor stilen ofte overtrumfer plottet og substansen. Selvom ikke alle hans film er lige heldige (især hans senere film er ikke værd at skrive hjem om), så byder hans film dog altid på en eller flere vanvittige kamerature eller opfindsomme mord som ofte er det hele værd. Den italienske journalist Davide Eskelund Rota kommer og fortæller om den levende legende Dario Argento, hans film og om samarbejdet med musikgruppen Goblin. Aftenen sluttes af med, hvad festivalen kalder, én af Argentos bedste film. Hvilken film der er tale om vides ikke, men mon ikke det er én med Goblin på soundtracket?

Torsdag d. 27. i Borgernes Hus præsenteres der, i samarbejde med Planet Pulp, to gyserfilm som begge udspiller sig i rummet. Det eneste der står i programmet er, at filmene er instrueret af henholdsvis Paul W. S. Anderson og Ridley Scott. Mon ikke der er tale om Event Horizon (1997) og Alien (1979)? Det tør jeg næsten vædde på!

Gyserklassikeren Eksorcisten vises fredag aften i Nordisk Film Biografer Odense
Et af højdepunkterne på festivalen er, for mit vedkommende, muligheden for at se William Friedkins udødelige klassiker Eksorcisten (1973) på det store lærred. Det er svært at sige noget om filmen som ikke allerede er sagt tusinde gange. Da den udkom i 1973 blev den af mange kaldt ”Den mest uhyggelige film nogensinde!”. Den skabte et kæmpe postyr og der var lange køer rundt om biograferne. Det var også den første gyserfilm nogensinde som blev nomineret til en Oscar for bedste film. I min bog er og bliver det én af de bedste amerikanske gyserfilm nogensinde. Versionen der vises, er en digital kopi af Director's Cut (The Version You've Never Seen) udgaven fra 2000 uden undertekster. 
Gå endelig ikke glip af muligheden for at se eller gense den i Nordisk Film Biografer Odense fredag d. 28. september. Filmen introduceres af horrorforfatter Anne-Marie Vedsø Olesen og oversætter Jakob Levinsen. Inden filmen kan man varme lidt op når DJ Karlheinz Baustelle spiller horrorsoundtracks i Borgernes Hus, som ligger lige ved siden af biografen.

Ligesom til Blodig Weekend (som finder sted i Cinemateket i København) er der til Skrækfest også et marked. Dette foregår om lørdagen i Borgernes Hus mellem kl. 10 og 18. Ifølge programmet er der blandt andet mulighed for at købe horrorlitteratur og merchandise fra diverse gyserfilm.
Festivalen slutter af med et nattelangt maraton med japanske horrorfilm lørdag aften, også i Borgernes Hus. Hvilke film der er tale om er der ikke nævnt. Filmene præsenteres af repræsentanter fra Odenses forening for moderne japansk popkultur, AIOdense.

Festivalen finder, som sagt, primært sted i Borgernes Hus i Odense fra tirsdag d. 25. september til og med søndag d. 30. Du kan følge Skrækfest på facebook her.


Det komplette program for festivalen er som følger:

Tirsdag d. 25. september fra kl. 19.00-20.30:
VIDENSKABEN BAG SKRÆK OG RÆDSEL
Foredrag ved horror-forsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet.
Sted: Borgernes Hus

Onsdag den 26. september kl. 19.00-22.00:
ITALIENSKE HORRORFILM OG PSYKEDELISKE HORROR-SOUNDTRACKS
Tema-aften der sætter fokus på den genredefinerende italienske horrorinstruktør Dario Argento og synthrock-gruppen Goblin
Billetpris: 50 kr.
Sted: Borgernes Hus

Onsdag den 26. september kl. 19.00:
CTHULHU MYTHOS OG H.P. LOVECRAFT
Foredrag ved Henrik Sandbeck Harksen.
Billetpris: 75 kr./*55 kr. Billetter købes via odensebib.dk
Sted: Tarup Bibliotek

Torsdag den 27. september kl. 18.00-22.00:
BRÆTSPILSKLUB: HORROR SPECIAL
Kom forbi Hovedbiblioteket til en uhyggeaften med et væld af sjove brætspil indenfor horror- og splattergenrerne
Sted: Borgernes Hus

Torsdag den 27. september kl. 18.00-21.30:
PLANET PULP PRÆSENTERER: RÆDSLER FRA RUMMET
I rummet kan ingen, som bekendt, høre dig skrige, og det viser vi to fremragende eksempler på, instrueret af henholdsvis Paul W. S. Anderson og Ridley Scott. Introduktion ved Planet Pulp-redaktør, forfatter og mediebibliotekar Jacob Krogsøe.
Sted: Borgernes Hus

Fredag den 28. september kl. 16.30-17.30:
GYS OG HORROR I LITTERATUREN
Foredrag med to af landets stærke horror-profiler fra litteraturens verden, gyserforfatter Anne-Marie Vedsø Olesen og oversætter Jakob Levinsen.
Sted: Borgernes Hus

Fredag den 28. september kl. 16.30-17.30:
BOGRECEPTION
Det fynske horror-forlag H. Harksen Productions lancerer nye udgivelser, indenfor dansk skræk og gotik, på Skrækfest.
Sted: Borgernes Hus

Fredag den 28. september Klokken 16.00-20.30:
DYSTER DJ
DJ Karlheinz Baustelle skaber gyselige stemninger i løbet af dagen med musik fra horrorfilm.
Sted: Borgernes Hus

Fredag den 28. september kl. 20.45:
NORDISK FILM BIOGRAFER PRÆSENTERER: EKSORCISTEN – DIRECTORS CUT
Nordisk Film Biografer præsenterer en af de største horrorklassikere fra filmhistorien. Filmen introduceres af to af gyserforfatter Anne-Marie Vedsø Olesen og oversætter Jakob Levinsen.
Sted: Nordisk Film Biografer Odense
Billetpris: 100 kr

Lørdag d. 29. september Kl. 10.00-18.00:
SKRÆKMARKED
Stueetagen i Borgenes Hus danner rammen om en grum markedsplads med horror-bøger og merchandise fra skrækfilm.
Sted: Borgernes Hus

Lørdag d. 29. september Kl. 10.00-14.00:
ROLLESPIL – HUMAN VS. ZOMBIES
Gør dig klar til en spændende leg med små missioner for menneskene og fangeleg for zombierne.
Sted: Borgernes Hus og Kongens Have

Lørdag den 29. september Kl. 12.30-14.00:
UHYGGELIG OPLÆSNING
Uhyggeligt historier for de 8-12-årige efterfulgt af en tur i bibliotekets gamle, mørklagte kælder.
Sted: Borgernes Hus

Lørdag den 29. september Kl. 18.00:
VR GAMEZONE
Tør du træde ind i en verden af højteknologisk Virtual Reality-horror med skræk og rædsel. Vil få selv de mest hårdkogte og hærdede gyserfans til at skrige af rædsel.
Sted: Borgernes Hus

Lørdag den 29. september kl. 19.30-21.30:
DOUBLE DEATHFEST
Dødsmetal-extravaganza med to af Odenses bedste metalensembler, Arsenic Addict og Terrorpy.
Sted: Borgernes Hus

Lørdag den 29. september Kl. 22.00 - 8.00:
JAPANSK HORRORNAT
Vi skræmmer dig fra vid og sans, hele natten, når vi viser nogle af de største og mest skræmmende gysere fra Japan. Eksperter fra AIOdense, introducerer nattens film.
Sted: Borgernes Hus

Søndag d. 30. september Kl. 8.00-9.00:
RÆDSLERNES MORGEN
Efter en gruopvækkende filmnat med japanske horrorfilm siger vi farvel og tak for årets Skrækfest med diabolsk beroligende morgenblues, kaffe og friskbagt morgenbrød.
Sted: Borgernes Hus

Hvis du har lyst, så er du velkommen til af følge Filmkælderen på facebook. Derudover kan du følge mig (Christian Povlsen) på Twitter. Begge steder vil jeg holde jer opdateret med nye indlæg.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Anmeldelse: Death Wish - En Mand Ser Rødt (2018)

I 1974 slap Michael Winner en hævntørstig Charles Bronson løs i New York. Det gjorde han med filmen Death Wish, baseret på en roman af Brian Garfield. Filmen var – trods blandede anmeldelser – en international succes og fastslog Bronson som et amerikansk nationalklenodie. Filmen banede vejen for ikke mindre end fire efterfølgere. Nu er tiden kommet til den uundgåelige genindspilning. Selvtægtsfilm var utrolig populære, da Winners original udkom, og de har med sporadiske mellemrum poppet frem på biograflærredet lige siden. Setuppet i denne opdaterede udgave af Death Wish er nogenlunde det samme som i originalen. Paul Kersey (denne gang spillet af Bruce Willis) lever idyllisk liv med sin kone (Elisabeth Shue) og teenagedatter (Camila Morrone) i Chicago. Det varer dog ikke længe før idyllen brydes. I forbindelse med et indbrud bliver konen brutalt myrdet, og datteren ender i koma (Hun spares dog for at blive voldtaget, som det ellers var tilfældet i originalen). Denne episode fungerer s

Anmeldelse: Violent City (1970)

"The hole city is full of blood and violence. But you only see it when you’re with me.” Denne replik bliver ytret af Bronsons karakter i italienske Sergio Sollimas eurocrime-thriller Violent City, men den kunne egentlig være taget ud af hvilken som helst Charles Bronson-film. For hvor Bronson befinder sig, er der altid vold og ondskab. Det er som en forbandelse for ham.  Som Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff så smukt skriver i deres enestående hyldestbog til Charles Bronson, En Engel af Sten fra 2015: ”Verden er befolket med ondsindede personer. Det ved Bronson. De er den del af hans liv. Han har mødt dem og set – og følt – den smerte, de påfører andre.” Filmens italienske plakat I Violent City spiller Bronson ex-lejemorderen Jeff Heston, som på en ferie pludselig bliver opsøgt af gamle kollegaer, som desværre ikke kommet for at hyggesnakke. Mødet ender ud i en af de bedste biljagter i italiensk film. Med sig på ferie har Heston sin nye kæreste Vanessa (spillet af Bronsons

Reportage: Skrækfest 2018

I denne uge blev den allerførste Skrækfest afholdt her i Odense, og nakkehårene er efterhånden begyndt at lægge sig efter seks dage i skrækkens tegn. Selv deltog jeg i et par af arrangementerne. Om onsdagen var der Dario Argento-aften i Borgernes Hus, da den karismatiske italienske journalist Davide Eskelund Rota holdt oplæg om Italienske horrorfilm og psykedeliske horrorsoundtracks. Aftenens film var giallo-klassikeren Deep Red (1975), som blev vist i den komplette udgave på lidt over to timer. Personligt er jeg faktisk mere til den klippede amerikanske export-udgave, som jeg mener fungerer langt bedre. Filmen handler om klaverunderviseren Marcus Dely og journalisten Gianna Brezzi, som efterforsker en række mystisk mord – alle med en uhyggelig vuggevise tilfælles. Filmen er fyldt til randen med blodige mord og vilde close-ups og med musikgruppen Goblin på lydsiden, var der ikke et øje tørt. Davide Eskelund Rota tegner og fortæller. Fredag stod i djævleuddrivelsens tegn, da Nordisk F